jump to navigation

Essay: Bloggen

Ik vond dat mijn eerste blogpost over niets anders dan het fenomeen ‘Bloggen’ moet gaan. Alhoewel ik de opkomst (en misschien ondergang) van het bloggen al grotendeels gemist heb als participant, bloggen is immers zo 2004, wil ik toch nog wat kwijt over deze ogenschijnlijke ‘hype’.

Bloggen is sinds 2004 een gevestigde term, de commercie speelt er inmiddels op in en dus heeft ‘de massa’ het bloggen begrepen. De korte mededelingen al dan niet met enig relevante inhoud,vaak voorzien van een geintergreerde persoonlijke mening van de blogger zijn steeds meer onderdeel geworden van onze dagelijkse berichtgeving. Het aantal mensen dat het nieuws bijhoud via websites als Geenstijl en fok! groeit met de dag.

Het mengen van nieuws en mening op deze weblogs die zich vaak verschuilen achter jeugdelijk enthausiastme, sarcasme en entertainment komt echter met een risico. Deze weblogs beinvloeden de berichtgeving van hun lezers zo direct dat de mening van de blogger subtiel word overgebracht op de lezer dat deze de berichtgeving als objectief beschouwd.

Met het bloggen, is ook de subjectivering van nieuwsberichtgeving enorm toegenomen. De code van het zo objectief mogelijk verslaggeven is niet van toepassing op deze vaak breed gelezen blogs. Door de sterke branding van blogs als bronnen van informatie door een eigen ‘touch’ (objectief is ook vaak saai) toe te voegen, en een stukje identificatie van de lezers met de bloggers blijven de lezers van het blog vaak bij deze ene bron.

Eenzijdige verslaggeving, helemaal als deze subjectief gebracht word, heeft de potentie een gevaar te zijn. Ik zeg absoluut niet dat we dat punt berijkt hebben, maar dat het een reeel gevaar is blijkt wel uit de ‘Fair & Balanced’ zender Fox News Channel’s. Google eens op Bill O’Reilly of lees dit.

Filmpjes for your entertainment.

Bill O’Reilly take 1
Bill O’Reilly take 2
Outfoxed

Advertenties

Reacties»

No comments yet — be the first.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: